Команда
Контакти
Про нас

    Головна сторінка


Бєлов, Григорій Акінфовіч





Дата конвертації13.05.2018
Розмір5.61 Kb.
Типреферат



план
Вступ
1 Біографія
2 Визнання і нагороди
3 Творчість
3.1 Ролі в театрі
3.2 Фільмографія

Список літератури

Вступ

Григорій Акінфовіч Бєлов (6 (18) грудня 1895 Вахонькіно, Новгородська губернія - 13 вересень 1965, Ярославль) - радянський актор театру і кіно, Народний артист СРСР (1956) [1], лауреат Сталінської премії.

1. Біографія

Григорій Бєлов народився 6 (18) грудня 1895 года [2] в селі Вахонькіно Череповецкого повіту Новгородської губернії (нині Кадуйського району Вологодської області) в родині сільського вчителя [1] [3].

Навчався в сільській школі, потім в реальному училищі в Череповці. У 1915 році виїхав до Петрограда, де вступив на економічне відділення Політехнічного інституту, а також одночасно в драматичну студію під керівництвом Юрія Юр'єва при Александрінського театру.

У 1916 році Григорій Акінфовіч був мобілізований і відправлений в артилерійську частину на Південно-Західний фронт [3].

Вперше на сцену вийшов в Губернській показовому театрі в місті Череповець, працював там до 1922 року. Працював в театрах Владикавказа, Твері, Катеринославі, Казані, Махачкали [2]. З 1933 по 1940 рік працював в Архангельському театрі драми, з 1945 року в Ярославському театрі драми ім. Волкова [1]. У період війни Григорій Акінфовіч працював в Державному театрі Карело-Фінської РСР, брав участь у фронтових бригадах, за що був нагороджений медаллю «За доблесну працю у Великій Вітчизняній війні» [3].

Дебют Григорія Бєлова в кіно відбувся в 1948 році в картині «Мічурін». Режисер Олександр Довженко довірив Григорію Акінфовічу головну роль і не помилився. У 1949 році за цей фільм деякі члени знімальної групи були удостоєні Сталінської премії другого ступеня.

Мистецтво Григорія Акінфовіча відрізнялося майстерністю перевтілення, глибиною думки, простотою, лаконізмом і при цьому точністю психологічних характеристик своїх героїв [2].

У тих містах, в яких Григорій Бєлов працював, він викладав майстерність актора і сценічну мову, з 1945 по 1950 р вів заняття по культурі слова та виразного читання в Ярославському педагогічному інституті ім. К.Ушинського. [3].

Григорій Бєлов був депутатом Верховної ради РРФСР 4-го скликання [2].

Помер Григорій Акінфовіч 13 вересня 1965 року народження, похований на Леонтьевском кладовищі Ярославля [4].

2. Визнання і нагороди

· 1936 - Заслужений артист РРФСР [3]

· 1949 - Народний артист РРФСР [5]

· 1949 - Сталінська премія другого ступеня - за головну роль у фільмі «Мічурін» [6]

· 1956 - Народний артист СРСР

3. Творчість

3.1. Ролі в театрі

· «Ревізор» М. В. Гоголя - Хлєстаков

· «Дядя Ваня» А. П. Чехова - Астров

· «Ідіот» за однойменним романом Ф. М. Достоєвського - князь Мишкін

· 1935 - «Любов Ярова» К. А. Треньова - Швандя

· 1936 - «Міщани» М. Горького - Ніл

· 1936 - «Останні» М. Горького - Петро

· 1937 - «Дачники» М. Горького - Влас

· 1939 - «Варвари» М. Горького - Петро

· «На дні» М. Горького - Васька Попіл, Сатин, Барон

· «Бронепоїзд 14-69» Вс. Іванова - Вершинін

· «Чапаєв» Дм. Фурманова - Чапаєв

· 1950 - «Щастя» П.Павленко - Воропаєв

· 1954 - «Живий труп» Л. Н. Толстого - судовий слідчий

· 1956 - «Сомов та інші» М. Горького - Сомов

· 1956 - «Вічне джерело» Д. Зоріна - Плакун

· 1956 - «Цар Федір Іоаннович» А. К. Толстого - Борис Годунов

· «Прибуткове місце» О. М. Островського - Жадов

· «На всякого мудреця досить простоти» А. Н. Островського - Крутицький

· «Ромео і Джульєтта» Шекспіра - Ромео [6]

· «Гамлет» Шекспіра - Гамлет

· «Отелло» Шекспіра - Отелло

· «Третя патетична» Н. Ф. Погодіна - Гвозділін

· «Іркутська історія» А. Н. Арбузова - Батя

· «Діти сонця» М. Горького - Протасов

3.2. фільмографія

· 1948 - Мічурін - Іван Володимирович Мічурін [7]

· 1948 - Сторінки життя

· 1951 - Сільський лікар - доктор Арсеньєв

· 1951 - Незабутній 1919 й

· 1952 - Римський-Корсаков - Микола Андрійович Римський-Корсаков

· 1955 - Земля і люди - Евсеич

· 1956 - Покликання - Іван Владиславович Нікольський, професор

· 1958 - По той бік - доктор

· 1958 - Ваня - Гаврило Медведков, дядько Івана

· 1964 - Москва - Генуя - Георгій Васильович Чичерін

Список літератури:

1. Велика Радянська енциклопедія. Гл. ред. А. М. Прохоров, 3-е изд. Т. 3. Барі - Браслет. 1970. 640 стр., Іл .; 33 л. іл. і карт, 1 л. карт (вкладиш)

2. Театральна енциклопедія. Гл. ред. С. С. Мокульский. Т. 1 - М .: Радянська енциклопедія, А - «Глобус», 1961, 1214 стб. з іл., 12 л. іл.

3. Бєлов Григорій Акінфовіч на сайті vologda-oblast.ru

4. Григорій Бєлов на сайті Некрополь

5. вологжане <Офіційний сайт Уряду Вологодської області

6. Російський драматичний театр: Енциклопедія / За заг. ред. М. І. Андрєєва, Н. Е. Звенигородської, А. В. Мартинової та ін. - М .: Велика Російська енциклопедія, 2001. - 568 с .: іл. ISBN 5-85270-167-X

7. Ролі Григорія Бєлова в кіно на сайті kino-teatr.ru

Джерело: http://ru.wikipedia.org/wiki/Белов,_Григорий_Акинфович