Команда
Контакти
Про нас

    Головна сторінка


Філософія історії Аврелія Августина





Скачати 16.96 Kb.
Дата конвертації 17.07.2019
Розмір 16.96 Kb.
Тип доповідь

До середини четвертого століття з перемогою християнства почалася переорієнтація світосприйняття народів Середземномор'я. Саме в такі роки, на гребенях запеклої боротьби думок, з'являються люди, думка яких, належить на ваги історії, круто змінює хитку рівновагу між тими чи іншими світоглядами.

Одним з таких людей став Аврелій Августин. Він народився 13 листопада 354 р в Тагасте, нині Сук-Арас в Алжирі /1/.Бил одним з трьох дітей чиновника місцевого муніципалітету, його мати була ревною християнкою і бачила сина насамперед християнином, хоча і не перешкоджала планам чоловіка зробити сина ритором . Своїм духовним розвитком Августин зобов'язаний саме їй. У своїй «Сповіді» (1,2) він часто повертається до образу матері - християнки: "Мені раптом остогидли всі марні надії: безсмертної мудрості бажав я в своєму неймовірному серцевому сум'ятті" (Ісп.3,6 (7)). Закінчивши школу восени 370 р, Августин відправляється в Карфаген для отримання риторичного освіти. Після прочитання "Гортензія" Цицерона, що входив в програму, в свідомості Августина відбувся переворот. Він починає шукати свій "Символ віри" і, серед інших книг, читає Біблію. Особистість, знайома з Аристотелем і Платоном, яка звикла до ясного, що користується до бесіди, стилю древніх авторів, не була готова до сприйняття не надто ясно написаного і суперечливого тексту.

Майбутній єпископ Гиппона протягом дев'яти років знаходиться під впливом маніхейства. З усім запалом юності і жагою до знань Августин намагається збагнути вчення маніхеїв. І поступово розуміє, що воно не може дати відповіді на питання, які найбільше його хвилюють. Після дев'ятирічних шукань він починає цікавитися скептицизмом. У 383 р Августин відправляється в Рим викладати риторику. Пізніше він напише: "... Жодна людина не знає, що робиться в людині, окрім людського духа, що живе в ньому" (ісп. 10.3. (3)). Недалеко від Риму, в Медіолане, Августин знайомиться з єпископом Амвросієм. Спочатку він оцінює священика лише як талановитого оратора і проповідника. І лише через якийсь час, після численних особистих бесід з Амвросієм, в душі Августина відбувається переоцінка цінностей. Цьому сприяло і те, що знаходиться з ним в ці роки мати несамовито вмовляла його поєднати долю з християнством. відкинувши свої старі звички, Августин приймає християнство. Пізніше, згадуючи подію, він яскраво опише в "Сповіді" цей момент: "... звичка спонукає до іншого". не можна не звернути увагу на те, що в цій фразі Августин двічі вживає дієслово "примушувати", підкреслюючи таким чином, що навіть велика істина не доводить свою правоту і призводить логічно до себе, а примушує до виконання.

У 388 р Августин робить свій другий крок у християнстві: продає батьківський маєток, а гроші роздає бідним. Наступний крок - він стає ченцем. Через деякий час він переїжджає в Гиппон і, отримавши благословення єпископа, засновує невеликий монастир. Взимку 395-396 рр. єпископ Гиппона Велофій присвячує Августина в єпископський сан. У цьому сані Августин пробув до самої смерті. Вже до 397 м ім'я Августина стає як би запорукою правильності у вірі, а він сам - одним з найбільших авторитетів церковного життя. Августин пише один з самих своїх відомих праць - "Сповідь" - світлий реквієм своєї дохристиянської життя. Енергії і знань Августина вистачає на той час не тільки на облаштування і зміцнення монастиря, а й на боротьбу з єрессю. Саме Августин згодом направить церква на активну і досить жорстоку боротьбу з найменшим розколом в християнській релігії. Він брав участь у всіх карфагенських соборах, яких тільки з 401 по 411 рр. було сім. Після 410 р він цілком захоплений полемікою з пелагіанамі.

24 серпня 410 р встигають Алариха захоплюють Рим. Це потрясло всіх, в тому числі і Августина. Після падіння Риму він починає писати свій грандіозний працю "Про Граді Божому", в якому співвідносить справи людські і волю Господню. На створення цієї праці у Августина пішло майже 20 років життя. Влітку 4530 р вандали, які переправилися через Гібралтар в 429 р, досягли Гиппона. У серпні 430 р Аврелій Августин помер в обложеному місті.

З перемогою християнства вищою інстанцією стала Біблія, яку кожен християнин повинен був вважати єдиним джерелом істини. Величезну користь надала культура алегоричного тлумачення текстів, розроблена платоніки і стоїками (вперше застосована до Біблії Філоном Олександрійським в I ст. Н.е.), теоретичні положення платонізму та арістотелізму, об'єднані і сконцентровані в неоплатонізмі. Перша дала можливість розглядати Біблію як систему знаків, "зашифровану" істину, і цю істину виявляти. Другі забезпечили всім необхідним для побудови онтології, космології, теології, гносеології та ін. Августин не став винятком. Використовую цей підхід, він в 11-22 книгах "Про Граді Божому" викладає першу на планеті філософію історії, основними "діючими особами" якої є час, доля і світ. злиття цих вимірів створює Град, і причому не один, а два.

Концепція "Граду Божого". Історія двох "Градів" - Земної і Небесного - починається в момент появи першої розумній істоті і вони настільки переплетені, що розділити їх історію на дві неможливо протягом усього часу існування людства. Так само, як не можна, по Августину, розділити всю історію людства на "священну" і "світську" - такий поділ не тільки неможливо, але і блюзнірство. Два Граду утворені двома родами любові: Град Земний - любов'ю до себе, доведеної до презирства до Бога, а Град Небесний - любов'ю до Бога, доведеної до презирства до себе (XIV, 28). Але обидва цих роду любові - крайнощі. У цьому світі вони дуже рідкісні і тому два цих Граду ніколи не існували і не будуть існувати на землі. Третій же град - диявола - не існуватиме ніколи, тому що для існування подібного Граду потрібна повна влада диявола. з часу ж свого відступництва диявол отримує свободу тільки на 3,5 року. Цей час буде останнім в історії людства - час приходу антихриста. Але і на протязі цих років він не матиме повної влади, оскільки проти нього боротимуться справжні християни. І ці 3,5 року будуть дані Богом не як можливість дияволу побудувати свій Град, а для того, щоб праведники усвідомили, якого ворога вони перемогли.

Після цієї перемоги настане останній день - день страшного суду, під час якого всі жили на землі воскреснуть у своїх тілах і ті, хто не вірив у справжнього Бога або не виконував його заповідей, помруть вдруге - їхня душа буде "відділена від Бога", а тіла будуть страждати в пеклі вогненної, в яку будуть укладений як диявол, так і всі занепалі ангели. Тому, кажучи про Граді Земній, Августин говорить не про Граді, а про тих, хто міг би його скласти - про грішників, після страшного суду засуджених на вічні муки.

Ті ж, хто своїм життям і вірою заслужили найвищої нагороди і прощення за свої гріхи (тому що не буває безгрішних людей, будь-яка людина спочатку проходить період помилок, перш ніж прийти до істинного шляху), стануть громадянами Божого Граду. Цьому Граду належить існувати вічно. Ті, хто потрапить в нього, вже не будуть людьми - вони стануть те саме що ангелам. а їх тіла стануть сама досконалість. Єдиним їх заняттям буде споглядання Бога, хоча вони не забудуть ні свого життя, ні мук засуджених. Світ, до якому вони будуть жити, буде зовсім іншим., Тому що після Страшного суду світ загине в очисній вогні, а на його місці буде створений новий, більш досконалий, і, головне, не спаплюжений гріхом світ.

Але все ж хто вони - громадяни Земної і Божественного Градов - у цьому земному житті? Люди, що належать до першого, шукають славу в самих собі, а до останнього - в Бозі. Тому мудрі Земного Граду добиваються блага для світу або душі своєї, або і того, і іншого разом, а ті, хто міг би пізнати Бога, вихвалялись під впливом гордості за свою мудрість. Вони створювали ідолів, які нагадували людей і тварин. шануючи їх, вони ставали або вождями народів, або їх послідовниками.

Майбутні громадяни Божого Граду не мають людської мудрості. Головна їх риса - благочестя. Вони розуміють істинного Бога, чекаючи в майбутньому вищої нагороди - права належати до Божого Граду в суспільстві святих і ангелів. тому вони не засновують міст і держав - вони мандрівники на цій землі.

Але тоді виникає питання - так як історія і кінець обох Градов вирішені наперед - чи існує свобода волі у людини?

Проблема свободи волі проходить через всю історію християнства. Не вирішена вона і в Августина. Більш того, їм настільки блискуче були доведені як та, так і інша точка зору, що його праці визнані як в католицтві, так і протестантизмі, що дотримуються різних точок зору на це питання.

Чи може сама людина вибирати свою долю? Чи може він тільки за своїм рішенням приєднатися до Граду Земній або Небесному? З одного боку - так. Адже "Бог створив і саму людину правим, з вільним бажанням, як істота, хоча і земне, але гідне неба, якщо він залишиться зі своїм Творцем, коли ж він від Нього відступить, спіткає його злополучіе, властиве цій природі цього роду. Але Бог , передбачаючи, що він відступить від Бога, не позбавив його вільної волі ... "(XXII, 1) .Але з іншого боку, громадяни цих двох Градів відрізняються навіть за своєю природою. Громадян Земної граду народжує зіпсована гріхом природа, а Небесного - благодать. і історичним підтвердженням цього є, по Августину, історія двох синів Авраама - Ісаака та Ізмаїла.

Історія людства і її мета. Всю історію Августин ділить на три етапи: 1-й - до появи творива 2-й - від власне історія людства від створення першої тварі до Страшного суду; 3-й - від Страшного суду до часу вічного царства Граду Божого і вічних мук грішників. Таким чином, історія розвивається не циклами, а по прямій, і світ, створений Богом, є перший і єдиний.

Всю "земну" історію людей можна розділити на три епохи: від створення людини до потопу; від Ноя до приходу Христа; від Христа до Страшного суду. І на всьому протязі історії існують громадяни і того, і іншого Градів. Серед ангелів - два суспільства: полеглих і залишилися вірними Богу. У людини була спочатку чиста природа, але своїм гріхом він псує її і на кару отримує дві смерті - фізичну і духовну. тому вже в першому поколінні людей з'явився поділ. Каїн, перший син Адама і Єви, був громадянином Земного Граду і родоначальником його першого племені, яке через свої гріхи було цілком знищено в результаті потопу.

Після потопу, без сумніву, ключовим моментом в історії є поділ людства на народи в результаті вавілонського стовпотворіння. Августин каже далі, що народ - це "збори розумної юрби, об'єднане згодним спілкуванням речей, які любить" (XIX, 24). Отже, щоб судити народ, треба зрозуміти, що ж він любить. Природно, що є тільки один народ божий - ізраїльський. з цього моменту в Августина з'являється новий розподіл історії - історія народу божого, викладена в біблії, і історія всіх інших народів. Їх історія - історія Граду Земного. І все ж, розмірковуючи про всі народи, які були, потрібно пам'ятати, що "Бог одним заповідає одне, іншим - інше відповідно до умов часу ..." (ісп. III, 7). Тому, розглядаючи правила і звичаї, не можна судити за мірками одного народу (навіть божого) про праведність того чи іншого звичаю. І це не тому, що правда буває різна або змінюється. Просто час, яким вона керує, протікає по-різному. Люди при своєї короткочасної житті не в змозі зіставити діяння життя колишніх століть та інших народів в умовах, їм невідомих, з тим, що їм відомо. Тому про інші часи, які не викладених в біблії, людина може мати лише дуже суб'єктивна думка, тому що перенос умов Біблії на інші народи не правомірний. Тому Августин завжди, говорячи про всі народи, говорить про "своїй думці".

Всі ці народи мають свої блага на землі.Але багато хто бажає або того, що неможливо, або того, що доступно не всім. Тому Земний Град часто розділяється "сам на себе", вступаючи в сварки, війни. Він домагається перемог, що несуть смерть, бо кожен народ хоче бути переможцем, сам перебуваючи в полоні у пороків. Якщо, перемігши. він робиться більш гордим, перемога несе смерть духовну, а якщо він думає про спільну долю людських справ і занепокоївся про можливі в майбутньому випадковості, то його перемога сама смертна.

Проте, несправедливо говорити, що блага, до яких прагне цей народ, не є благом. Він і сам в людському роді є щось краще. Він прагне до земного світу для своїх земних справ: цей світ він бажає досягти війною, тому що коли він переможе. не буде нікого, хто чинив би опір і настане мир, у якого не було б ворогів, які сперечаються під гнітом потреби і бідності про ті речі, якими могли б володіти разом. Тому, якщо "перемагають ті, хто боровся за справедливість", то хто буде сумніватися, що настав жаданий мир? Це благо - дар божий. Але так як вони нехтують вищими благами, які належать до Граду Божому, то неминуче підуть нові нещастя, а колишні перш збільшаться.

"Світ" буває декількох родів. Світ тіла - впорядковане розташування частин. Світ душі нерозумною - впорядковане заспокоєння поривів. Світ душі розумною - впорядкована життя і добробут істоти живого. світ людини смертного і Бога - впорядковане у вірі під вічним знаком покори. Світ граду - впорядковане й одностайна згода громадян. Світ Небесного Граду - саме впорядковане і одностайне спілкування в насолоді Богом і взаємно в Бозі. Світ за все - спокій порядку, розташування рівних і нерівних речей, що дає кожній її місце.

Війна - з якими б намірами вона не велася - є лихо. Тому громадяни Небесного Граду повинні підкорятися і не руйнувати порядки країн, в яких вони живуть, якщо це не суперечить їх вірі (IX). Хоча тут є виправдання священної війни, але в XX книзі, кажучи про природу антихриста, Августин зазначає, що особлива чеснота святих в їх твердості, що вони не опускаються до боротьби з дияволом його ж методами.

Якщо подивитися на всю історію людську, то годі й шукати нікого, хто не захотів би мати світ. Ті ж, хто бажали війни, бажали перемоги, і, тим самим, славного світу, або ж хотіли влаштувати світ по-своєму. Але вищий світ - це головна риса Граду Божого. тому кожен, сам того не розуміючи, бажав в кінцевому рахунку його. Тому кінцева мета історії людської, як і, насправді, людини - саме вищий світ. Але отримати можливість жити в ньому і зрозуміти всю його красу можна тільки повіривши в Єдиного Істинного Бога. І тому будуть страждати в пеклі вогненної і душі, а не тільки тіла грішників, які зрозуміють це занадто пізно.

Тому Бог і створив людство, "бо наперед знав, що зробить він доброго з його зла, збираючи своєю благодаттю з смертного, заслуженого і справедливо засудженого роду численний народ у відновлення і поповнення занепалої частини ангелів, щоб, таким чином, коханий і гірський Град той не применшує в числі своїх громадян, а навіть, може бути, ще й радів зростанню "(XXII, 1).

Таким чином, шістнадцять століть відділяють нас ідей, сформульованих Аврелієм Августином. Шістнадцять століть - час більш ніж достатня для оцінки тих чи інших творів. У той час, коли "на сцені" з'являється Августин, християнська література була вже досить багата іменами (хоча б Оріген, Арій, Тертуліан, Ієронім, Амвросій Медіоланський та ін.). Не всі вони були визнані як Отці церкви, а й Августин був не просто одним з Отців. ПО думку християнської традиції, він - найбільший теолог тисячоліття, тільки йому вдалося створити цілісну і завершену картину світобудови. Картину до такої міри закінчену, що протягом восьми з половиною століть латинський Захід не зміг створити що-небудь подібне. До сер. XIII в. він був одним з авторитетом, на який орієнтувався будь помітний мислитель християнського Заходу. Не уникнув цього впливу і Фома Аквінський, єдиний потужний "конкурентів" Августина.

Аврелій Августин створив першу філософську концепцію історії, основні риси якої можна звести до наступного:

Творцем всього сущого є Бог.

Світ, створений Ним, є першим і єдиним. План його створення, розвитку і кінця завжди був відомий Богу.

Світ розвивається лінійно, в суворій відповідності з планом Бога, за законами, людям невідомим. Єдиним джерелом знань про цих законах може служити Біблія.

Мета історії людства - вдосконалення добра і збільшення числа громадян Граду Божого.

Історія людства - процес вдосконалення майбутніх громадян Граду Божого і визначення недостойних його.

Мета історії здійсниться в момент загибелі людства і його світу - в момент появи Божого Граду, в день Страшного суду.

Але твори Августина це - не тільки богослов'я. Його праці - сповідь живий тремтливою душі, яка нагадує про наших власних переживаннях, думках, шуканнях і, на мій погляд, це - найголовніше. Вони стають цінніше через те, що в них є багато відкритих питань і протиріч, які змушують почати пошук того, про що раніше не замислювався. Саме через це його праці, особливо "Сповідь", стануть для багатьох тим же, чим для Августина став "Гортензія" Цицерона.

література

Соколов В.В. Середньовічна філософія. М., 1979.

Творіння блаженного Августина Єпископа Іпонійського. Київ, 1901-1915.

Августин Аврелій. Исповедь блаженного Августина Єпископа Іпонійського. Встав. ст. А.А. Столярова. М., 1991.