Команда
Контакти
Про нас

    Головна сторінка


Ірбіс





Скачати 40.18 Kb.
Дата конвертації26.03.2020
Розмір40.18 Kb.
Типреферат

Вступ
1 Походження назви
2 Історія вивчення
3 Систематика і філогенія
4 Зовнішній вигляд
5 Поширення
6 Місцеперебування
7 Біологія та екологія
7.1 Територіальне і соціальну поведінку
7.2 Харчування та полювання
7.3 Розмноження

8 Статус популяції
9 Охорона
9.1 Охорона в Росії

10 Ірбіс і людина
10.1 Полювання на ірбіса
10.2 Напади на людину
10.3 План
Введення в неволі
10.4 Кіно
10.5 Програмне забезпечення
10.6 Монети, грошові купюри і поштові марки
10.7 В геральдиці
10.8 В нагороди
10.9 Спорт

11 Коментарі
Список літератури
Ірбіс
Вступ

І? Рбіс, або сні? Жний барс, або сніговий леопард [1] (лат. Uncia uncia, за іншою класифікацією - лат. Panthera uncia) - велике хижий ссавець з сімейства котячих, що мешкає в гірських масивах Центральної Азії. Ірбіс відрізняється тонким, довгим, гнучким тілом, відносно короткими ногами, невеликою головою і дуже довгим хвостом. Досягаючи разом з хвостом довжини 200-230 см, важить до 55 кг. Забарвлення хутра світла димчасто-сіра з кільцеподібними і суцільними темними плямами. В силу важкодоступність місцеперебування і низької щільності виду досі залишаються малодослідженими багато аспектів його біології. В даний час чисельність Ірбіс катастрофічно мала, в XX столітті він був внесений до Червоної книги МСОП, в Червону книгу Росії, а також в охоронні документи інших країн. Станом на 2010 рік полювання на Ірбіс заборонена.

1. Походження назви

Слово «ірбіс» російські купці-меховщики перейняли у мисливців в Азії ще в XVII столітті. У Туві цього звіра називали Ірбішу, в Семиріччі він називався ільберс, на схід від Алма-Ати в прикордонних з Китаєм районах - ірвіз. На азербайджанською мовою - Ірбіз, що в перекладі означає «сніжна кішка». Це слово і прижилося в російській мові, тільки з часом остання буква змінилася з «з» на «с» [2].

У XVIII столітті, але, очевидно, і раніше, в Сибіру, ​​а потім в Семиріччі і в Середній Азії слово «барс», яким називали леопарда, в народному використанні стало додаватися і до Ірбіс (Uncia uncia). Через схожість обох видів це було цілком природно. Втім, в хутровий торгівлі в XVII столітті згадувалися і «Ірбіз». У XIX - початку XX століття в російськомовній зоологічної літературі за Uncia uncia закріпилася назва «сніговий барс» (ідентичне за змістом англійської, німецької та французької назв) та ирбис (з тюркських і монгольського). Сам термін «барс» залишився за леопардом (Panthera pardus) [3].

2. Історія вивчення

Перша згадка і зображення ірбіса під назвою «Once» було дано Жоржем Бюффоном в 1761 році, який вказував, що він мешкає в Персії і дресирують для полювання [4].

Перше наукове опис ірбіса було вироблено під назвою Felis uncia німецьким медиком і натуралістом Йоганном Шребера в 1775 році [4]. Пізніше, в 1830 році, вид був описаний Християном Еренберга під назвою Felis irbis [5]. У 1855 році Томас Хорсфілд описує його під назвою Felis uncioides [3].

Певний обсяг наукової інформації з біології та поширенню ірбіса був накопичений за приблизно двовіковий період. У дослідженні ірбіса брали участь багато відомих дослідники включаючи Петера Симона Палласа і Миколи Михайловича Пржевальського [6]. На початку XX століття інформація про вид була доповнена А. Я. Тугаринова, С. І. Вогневим і іншими. Пізніше, важливим етапом в оновленні інформації щодо ірбіса стали зведення В. Г. Гептнер і А. А. Слудський 1972 року. Пізніше окремі відомості про біологію виду наводилися в роботах Л. В. Сопина, М. Н. Смирнова, А. К. Федосенко, В. Н. Никифорова, Д. Г. Медведєва, Г. Г. Собанського, В. А. Шилова , Б. В. Щербакова, Н. П. Малкова, Н. С. склав і багатьох інших [6].

3. Систематика і філогенія

Спочатку скам'янілості снігового барса, датовані пізнім плейстоцені, були знайдені тільки на Алтаї і на західному кордоні Монголії. Однак більш пізні знахідки на півночі Пакистану показують, що ирбис був поширений на даній території, ймовірно, від 1,2 до 1,4 мільйонів років тому, що вказує на більш давнє походження виду.

Ірбіс належить до роду Uncia, що займає по набору морфологічних і поведінкових ознак проміжне положення між великими кішками (рід Panthera) і групою дрібних кішок. Сніговий барс є єдиним представником даного роду [6].

Раніше ірбіса включали в рід Пантери (Panthera) разом з іншими великими кішками, однак пізніше він був переміщений в окремий рід Снігові барси (Uncia). За будовою черепа ирбис відрізняється від будь-якого виду роду Panthera більше, ніж всі вони між собою в будь-якій комбінації. Разом з тим сніговий барс має комбінацією ряду морфологічних і етологичеських ознак як представників роду Пантери, так і малих кішок (Felinae). Наприклад, його череп за будовою мозкової частини дуже схожий на череп великих видів роду Felis, але має під'язикову кістку, типову для представників роду Panthera [3].

Через зовнішню схожість сніговий барс довгий час вважався родичем леопарда, але проведені генетичні дослідження виявили його близьку спорідненість з тигром, після чого були спроби знову повернути його в рід Пантери (Panthera) [7]. І хоча систематичне положення ірбіса залишається до кінця нез'ясованим, переважна більшість джерел все ще розглядає його в складі окремого роду Uncia [8].

Передбачувана філогенія ірбіса
по McKenna & Bell, 1997 і Nowak, 1991 (ліворуч) [9] і по Stephen O'Brien і Warren Johnson, 2006 [10]
Pantherinae
Neofelis
Panthera
† Panthera combaszoe
† Panthera schaubi (Viretailurus schaubi)
Uncia uncia (Ірбіс)
(Panthera)
† Panthera crassidens
Panthera
Panthera leo
Panthera pardus
Panthera onca

Незважаючи на великий і сильно розчленований ареал, переважна більшість дослідників не виділяють підвиди у сніжного барса. Однак деякими систематиками було запропоновано виділити кілька підвидів, що мешкають в різних географічних регіонах. Наприклад, U. u. uncia, що мешкає на північному заході центральної Азії, Монголії та Росії, і U. u. uncioides із західної частини Китаю і Гімалаїв [11]. Однак ці підвиди, як правило, не визнаються і вважаються недійсними [5].

4. Зовнішній вигляд

Щодо велика кішка. За загальним виглядом нагадує леопарда, але менше його, більш приземкуватий, з довгим хвостом і відрізняється дуже довгою шерстю з неясним малюнком у вигляді великих темних плям і розеток. Тулуб сильно витягнуте і приосадкувате, трохи підняте в області крижів. Довжина тіла з головою 103-130 см, довжина самого хвоста 90-105 см [3] [4]. Висота в плечах близько 60 см [4]. Самці трохи крупніше самок [12] [13]. Маса тіла самців досягає 45-55 кг, самок - 22-40 кг [4]. Довжина задньої стопи 22-26 см [3].

Шерсть висока, дуже густа і м'яка, її довжина на спині досягає 55 мм [4] - вона забезпечує захист від холодних, суворих умов середовища проживання. По густоті хутра ирбис відрізняється від всіх великих кішок і більш схожий з дрібними [3].

Загальний фон забарвлення хутра буро-сірий без будь-яких домішок жовтого і рудого кольору [4] (жовтуватий відтінок хутра був відзначений у деяких загиблих в неволі особин і, можливо, є артефактом [3]).

Основне забарвлення шерсті на спині і верхньої частини боків світло-сіра або сіра, майже біла, з димчастим нальотом. Бока внизу, черево і внутрішні частини кінцівок світліше спини. За загальним світло-сірому фону розкидані рідкісні великі кільцеподібні плями у формі розеток, усередині яких може перебувати ще більш маленька пляма, а також дрібні суцільні плями чорного або темно-сірого кольору. Плямистий візерунок відносної блідий, утворений розпливчастими плямами, діаметр найбільш великих з яких сягає від 5 см [4] до 7-8 см [3]. Суцільні плями різного розміру розташовуються на голові (найдрібніші з них), шиї і ногах (більші, перехідні до низу в дрібні), де кільцеві плями відсутні. У задній частині спини плями часом зливаються між собою, утворюючи короткі поздовжні смуги. Між кільцевими плямами розташовуються нечисленні дрібні суцільні. Великі суцільні плями на кінцевий половині хвоста часто охоплюють хвіст в поперечному напрямку неповним кільцем. Самий кінець хвоста зверху зазвичай чорний. Темні плями чорного кольору, але виглядають темно-сірими [3].

Загальний колір основного фону зимового хутра дуже світлий, сіруватий, майже білий, з димчастим нальотом, більш помітним по спині і по верху боків, при цьому може бути розвинений легкий світлий жовтуватий відтінок [3]. Таке забарвлення прекрасно маскує звіра в природному середовищі її проживання - серед темних скель, каменів, білого снігу і льоду.

Загальний фон річного хутра характеризується більш світлим, майже білим забарвленням і різкими обрисами темних плям. Димчастий наліт хутра виражений влітку слабкіше, ніж взимку [3]. Існує інформація, що вимагає подальшого підтвердження [3], що з віком плямистий малюнок на шкурі блякне, стаючи ще більш розпливчастим і неясним [4]. У молодих особин плямистий візерунок виражений більш чітко, а забарвлення плям більш інтенсивна, ніж у дорослих особин.

Статевий диморфізм в забарвленні відсутня. Географічна мінливість забарвлення у ірбіса не виражена або, якщо існує, то дуже незначна. Відсутність чітко висловленої географічної мінливості визначається відносно невеликим ареалом виду. Ірбіс - вкрай стенотіпний вид і на території всього ареалу дотримується ідентичних умов і місць проживання [3].

Голова відносно розмірів тіла невелика, округлої форми. Вуха короткі, тупо закруглені, без пензликів на кінцях, взимку майже приховані в хутрі. Грива і баки не розвинені. Вібриси білі і чорні, довжиною до 10,5 см [3]. Очі великі, із круглою зіницею.

Череп відносно потужний, з буграми і гребенями, сильно розвиненими дугами вилиць, але менш масивний і важкий, ніж у інших представників роду Пантери [3]. Довжина черепів самців 18-19 см, кондиціонер базальна довжина 16,5-17,3 см, вилична ширина 12-13,5 см, межглазничного ширина 4,3-4,7 см, ширина рострума над іклами 4,8-5 , 3 см, довжина верхнього зубного ряду 5,8-6,3 см [4].

Дорослий ирбис, як і більшість інших котячих, має 30 зубів. На верхній і нижній щелепі по 6 різців, 2 ікла; на верхній щелепі - по 3 премоляра і 1 моляр; на нижній щелепі - по 2 премоляра і 1 моляр. Зубна формула: . Довгий і рухливий мову оснащений по боках особливими горбиками, які покриті ороговілі епітелієм і дозволяють відокремлювати м'ясо від скелета жертви. Ці горбики також допомагають при «умовно».

Хвіст дуже довгий, перевищує три чверті довжини тіла, покритий довгим волоссям і тому здається дуже товстим (візуально його товщина майже дорівнює товщині передпліччя ірбіса [4]). Служить балансиром при стрибках. Кінцівки відносно короткі. Лапи ірбіса широкі і масивні. Кігті на лапах втяжні. Сліди великі, круглі, без відмітин від кігтів.

Сніговий барс, на відміну від інших великих кішок, не може гарчати, незважаючи на неповне окостеніння під'язикової кістки, яка, як вважалося, і дозволяє великим кішкам гарчати. Нові вивчення показують, що здатність гарчати у котячих обумовлюється іншими морфологічними особливостями гортані, які відсутні у сніжного барса [8]. Незважаючи на будову гиоїдной апарату як у великих кішок (Panthera), призовного «реву-гарчання» немає. «Муркотіння» відбувається як при вдиху, так і при видиху - як у дрібних кішок (Felis). Способи розривання видобутку - як у великих кішок, а положення при їжі - як у дрібних [3].

5.поширення

Ірбіс - вид виключно азіатський. Ареал снігового барса в центральній і південній Азії займає території гірських регіонів площею приблизно 1 230 000 км? і простягається через територію наступних країн: Афганістан, М'янма, Бутан, Китай, Індія, Казахстан, Киргизія, Монголія, Непал, Пакистан, Росія, Таджикистан, і Узбекистан. Географічне поширення простягається від Гіндукушу в східному Афганістані і Сирдар'ї через гори Памір, Тянь-Шань, Каракорум, Кашмір, Куньлунь, і Гімалаї, до Південного Сибіру, ​​де ареал покриває гори Алтай, Саяни, Танну-Ола і гори на захід від озера Байкал. У Монголії він був виявлений на Монгольському Алтаї і Гобі Алтаї і в горах Хангай. У Тибеті він виявлений аж до Алтуньшаня на півночі [13] [14] [15] [16].

На території Росії розташована незначна частина ареалу снігового барса, яка становить приблизно 2-3% [6] від сучасного світового ареалу і являє собою його північно-західну і північну околицю [3]. Загальна площа ймовірних місць існування ірбіса на території Росії становить не менше 60 000 км ?. Він зустрічається в Красноярському краї, в Хакасії, в Тиві і в Республіці Алтай, Тункинских і Китойских гольцах [4] [6]. Однак спостерігається поступове зменшення і фрагментація ареалу ірбіса на території Росії [6].

На території колишнього СРСР ареал ірбіса займав Памиро-Гиссарськом систему і Тянь-Шань - весь Памір, Даріазскій хребет, включаючи південно-західні відроги, хребти Петра Великого, Заалайський, Гиссарский, включаючи гори Байсунтау, Зеравшанський хребет до області Пенджикента. Південна межа йде в південному Таджикистані дугою від Пянджа на північ і охоплює Кулябської, Дашти-Джумскій, Мумінабадскій і Кзил-Мазарскій райони, де звір зустрічається регулярно. Далі вона проходить на північний захід, огинаючи з півночі Душанбе. Далі вона проходить по південному схилу Гиссарского хребта на захід, а потім на південний захід.

На північ і північний схід ирбис зустрічається по всьому хребтах системи Тянь-Шаню, на південь включаючи Курамінський і Ферганський хребти, що обмежують Ферганської долини, на заході - до західних відрогів Чаткальского, Пскемского, Угамський і Таласського хребтів.

На Алтаї ирбис поширений на крайньому півдні, де ареал захоплює Чуйскую степ, а також частково або повністю головні хребти південного, частина центрального, східного та північно-східного Алтаю і пов'язані з ними масиви [3].

6. Місцеперебування

Ірбіс є характерним представником фауни високих скелястих гір Середньої і Центральної Азії. Серед великих котячих ирбис є єдиним постійним мешканцем високогір'я [6]. Він переважно населяє альпійські луки, безлісні скелі, скелясті місцевості, кам'янисті розсипи, обривисті ущелини і часто зустрічається в сніговій зоні. Але, в той же час, в ряді районів ирбис мешкає на набагато менших висотах, заселяючи зону деревної і чагарникової рослинності.

Населяючи верхні пояси високих гір, ірбіс віддає перевагу ділянкам невеликих відкритих плоскогір'їв, пологих схилів і вузьких долин, покритих альпійської рослинністю, які чергуються зі скелястими ущелинами, нагромадженнями скель і осипів. Хребти, де зазвичай тримаються снігові барси, як правило, відрізняються схилами великої крутості, глибокими ущелинами і виходами породи. Ірбіси можуть зустрічатися також і на більш вирівняних ділянках, де чагарники і кам'янисті осипи забезпечують їм притулку для відпочинку. Снігові барси переважно тримаються вище межі лісу, але можуть зустрічатися і в лісах (частіше в зимовий час).

Місцеперебування охоплює біотопи, розташовані в поясі між 1500-4000 метрів над рівнем моря. Часом зустрічається біля кордону вічного снігу, а на Памірі в верхів'ях Алічура його сліди навіть взимку кілька разів зустрічали на висоті 4500-5000 метрів над рівнем моря. У Гімалаях ирбис відзначений на висоті 5400-6000 метрів над рівнем моря і нижче 2000-2500 метрів над рівнем моря. Влітку ж найчастіше тримається на висоті 4000-4500 метрів над рівнем моря [3].

На схилах хребта Туркестану влітку снігового барса спостерігали виключно починаючи приблизно з висоти 2600 метрів над рівнем моря і вище. Тут ирбис тримається в скелястих місцях [3]. У Таласської Алатау він мешкає в поясі між 1200 [4] - 1800 і 3500 метрів над рівнем моря [3]. На Джунгарському Алатау він зустрічається на висоті 600-700 метрів над рівнем моря [4].

На хребті Кунгей Алатау влітку ирбис рідко зустрічається в поясі ялинового лісу (2100-2600 метрів над рівнем моря) і особливо часто в альпійському (висоти до 3300 м н. Р. М.). У Заїлійському Алатау і Центральному Тянь-Шані влітку сніговий барс піднімається на висоти до 4000 метрів і більше, взимку ж інколи спускається до висот 1200 м н. у. м. [3] Однак ирбис не скрізь є високогірним тваринам - в ряді місць він цілий рік живе в районі невисоких гір і в нагірній степу на висотах 600-1500 метрів над рівнем моря, тримаючись, як і в високогір'ях, у скелястих ущелин, обривів і виходу скель, в місцях , де мешкають козли і архари. На висотах 600-1000 метрів над рівнем моря, сніжний барс звичайний круглий рік в відрогах Джунгарського Алатау, Алтинемеле, Чулаки і Мата [3].

Влітку, слідом за своєю основною здобиччю, сніжний барс піднімається в субальпійський і альпійський пояси. Взимку, коли встановлюється високий сніговий покрив, ірбіс спускається з високогір'я в середній пояс гір - часто в області хвойного лісу. Сезонні перекочёвкі характеризуються досить регулярним характером і обумовлені сезонними міграціями копитних - основної видобутку ірбіса [3] [4].

7. Біологія та екологія

Переважно активний в сутінках, але іноді і вдень. Полює в більшості випадків перед заходом сонця і вранці на світанку. На півдні ареалу, наприклад, в Гімалаях, ірбіс виходить на полювання тільки перед заходом сонця. Днем ірбіси переважно відпочивають, сплять, лежать на скелях. Лігво влаштовує в печерах і ущелинах скель, серед скелястих нагромаджень, часто під навислої плитою і в інших аналогічних місцях, де переховується днем. Часто ирбис займає одне і те ж лігво кілька років поспіль. У Киргизькому Алатау відомі випадки, коли ирбис користувався для денних лёжек великими гніздами чорних грифів, розташованими на низькорослих арчах [3].

7.1. Територіальне і соціальну поведінку

Дорослі снігові барси - територіальні тварини, провідні одиночний спосіб життя, хоча самки виховують кошенят протягом досить тривалого періоду часу. Кожен сніговий барс мешкає в межах строго певної індивідуальної території. Однак він не захищає агресивно територію від інших представників свого виду. Територія проживання дорослого самця може перекриватися індивідуальними ділянками проживання від одного до трьох самок [17]. Свої особисті території ірбіси позначають різними способами.

Індивідуальні території можуть істотно відрізнятися за розміром. У Непалі, де видобутку багато, така територія може бути відносно малою - з площею від 12 км? до 39 км ?, а на площі 100 км? може жити 5-10 тварин. На території з низькою кількістю видобутку, площею 1000 км ?, мешкає тільки до 5 особин [17] [18].

Ірбіс регулярно здійснює обходи свого мисливського ділянки, відвідуючи зимові пасовища і стійбища диких копитних. При цьому він переміщається, дотримуючись одних і тих же маршрутів. Обходячи пасовища або спускаючись з верхнього пояса гір в нижележащие ділянки, сніжний барс завжди дотримується шляху, який зазвичай слід по хребту або уздовж річки або струмка. Довжина такого обходу зазвичай велика, тому ирбис знову з'являється в тому чи іншому місці один раз в декілька днів [3].

Тварина слабо пристосоване до пересування по глибокому, пухкому сніжному покриву. На ділянках, де лежить пухкий сніг, ірбіси переважно торують постійні стежки, по яких пересуваються на протязі тривалого часу [3].

7.2. Харчування і полювання

Хижак, що полює зазвичай на велику здобич, відповідну його розмірам або більшу [3]. Сніговий барс здатний впоратися з видобутком, втричі перевершує його по масі [17]. Основний видобуток ірбіса практично повсюдно і круглий рік - копитні.

У дикій природі ірбіси в основному харчуються копитними: блакитними баранами, сибірськими гірськими козлами, гвинторогими козлами, Архар, тарамі, такин, серау, Гораль, козулями, маралами, кабарга, оленями, кабанами. Крім того, час від часу вони харчуються і нетиповими для їх раціону дрібними тваринами, такими як ховрахи, піщухи і птиці (кеклики, улари, фазани) [4] [13] [19].

На Памірі він переважно харчується сибірськими гірськими козлами, рідше архара. У Гімалаях ирбис полює на гірських козлів, горалов, диких баранів, дрібних оленів, тибетських зайців.

У Росії основною їжею сніжному барсу служать гірський козел, місцями також марал, косуля, аргалі, північний олень [6].

При різкому зниженні чисельності диких копитних ирбис, як правило, йде з території таких регіонів, або іноді починає нападати на худобу [4] [12]. У Кашмірі він зрідка нападає на свійських кіз, овець, а також коней [3]. Існує зафіксований випадок успішного полювання 2 Ірбіс на 2-річного тянь-шаньського бурого ведмедя (Ursus arctos isabellinus) [3].

Рослинну їжу - зелені частини рослин, траву і т. П. - ірбіси вживають на додаток до м'ясного раціону тільки влітку [12].

Снігові барси полюють поодинці, скрадом (підповзаючи до тварини через укриттів) [До 1] або із засідки (чатуючи здобич у стежок, солонців, водопоїв, зачаївшись на скелях) [4].

Коли до потенційної здобичі залишається кілька десятків метрів, ірбіс вискакує з укриття і стрибками в 6-7 метрів [До 2] швидко її наздоганяє [20]. При промаху, не впіймавши видобуток відразу, ірбіс переслідує її на відстані не більше 300 метрів, або взагалі не переслідує [12]. Великих копитних ирбис намагається схопити за горло, а потім задушити або зламати шию. Убивши тварину, сніжний барс затягує його під скелю або інше укриття, де і починає поїдати. Залишки видобутку зазвичай кидає, зрідка залишається біля неї, відганяючи грифів та інших падальщиков. В кінці літа, восени і на початку зими ірбіси часто полюють сім'ями по 2-3 особини, які утворені самкою зі своїми дитинчатами.

У голодні роки можуть полює біля населених пунктів і нападати на домашніх тварин [4]. Птахів переважно ловить на ночівлю [3].

Полює на козлів будь-якого віку, але переважно на самок і молодняк (який ловить головним чином на початку літа) [3].

На всій території свого ареалу сніговий барс є вершиною харчової піраміди і майже не відчуває конкуренції з боку інших хижаків. За один раз дорослий сніговий барс може з'їдати 2-3 кг м'яса [3].

7.3. розмноження

Дані про розмноження виду нечисленні. Статева зрілість настає в 3-4-річному віці. Тічка і період розмноження припадають на кінець зими або в самий початок весни. Народжує самка, як правило, раз в 2 роки. Вагітність триває 90-110 днів. Лігво влаштовує в найбільш важкодоступних місцях. Дитинчата, в залежності від географічного ділянки ареалу, народжуються в квітні - травні або травні - червні. Число дитинчат в посліді - зазвичай два-три, набагато рідше - чотири або п'ять [3] [4]. За іншими даними народження 3-5 дитинчат в одному посліді є звичайним явищем [21]. Ймовірно, можливі і більш великі виводки, так як відомі випадки зустрічей груп снігових барсів з семи особин [3]. Самець у вихованні потомства участь не приймає. Дитинчата народжуються сліпими і безпорадними, але вже приблизно через 6-8 днів прозрівають. Вага новонародженого ірбіса близько 500 грам при довжині до 30 см. Новонароджені ірбіси відрізняються вираженою темною пігментацією плям, яких небагато, особливо мало кільцевих, але присутні великі суцільні чорні або бурі плями на спині, а також короткі поздовжні смуги на її задній частині [3] . Перші 6 тижнів харчуються молоком матері. До середини літа кошенята вже супроводжують мати на полюванні. Остаточно до самостійного життя молоді ірбіси стають готові на другу зиму [6] [14].

Максимальна відома тривалість життя в природі - 13 років [6].Тривалість життя в неволі зазвичай близько 21 року [17], однак відомий випадок, коли самка прожила 28 років [6].

8. Статус популяції

Через важкодоступність місць проживання і скритного способу життя ірбіса, наявні оцінки чисельності даного виду грунтуються тільки на експертних висновках і є орієнтовними. Разом з тим, слід констатувати, що в зв'язку з постійним переслідуванням з боку людини чисельність сніжного барса безперервно скорочується. Незаконне, але фінансово привабливе браконьєрство - полювання заради хутра ірбіса істотно скоротило його популяцію. З одного боку, завдяки скороченню пасовищ і домашньої худоби, зросла чисельність основного видобутку ірбіса - гірських козлів; з іншого - погіршення добробуту місцевих жителів призвело до активного використання мисливських угідь, освоєння браконьєрських способів добування тварин, включаючи лов ірбіса петлями. Одночасно зросла з початком XXI століття і браконьєрське видобуток ірбіса через збільшення попиту і високу ціну на його шкури [6].

Загальна кількість представників виду в дикій природі, за станом на 2003 рік, оцінюється між 4080 і 6590 особинами [22]. За даними Всесвітнього фонду дикої природи загальна чисельність виду в межах всього ареалу оцінюють приблизно в межах від 3500 до 7500 особин [6]. Ще приблизно 2000 особин Ірбіс містяться в зоопарках по всьому світу і успішно розмножуються в неволі [6].

Щільність популяції на різних ділянках ареалу сильно варіює - від 10 особин до менш ніж 0,5 на 100 км? [17]. Наприклад, в цілому по Росії вона становить 0,7 особин на 100 км ?, на Алтаї коливається від 0,2 до 2,4 особин, в Непалі - 5-7 особин, в Монголії досягає 3-4 особин на 100 км? [ 6].

До числа факторів, що негативно впливають на статус популяції, поряд з браконьєрством, слід віднести особливості оборонної поведінки снігового барса. Використовуючи захисну забарвлення хутра і практично не маючи природних ворогів, при небезпеки ірбіси часто просто затаюються, що в умовах відкритої гірської місцевості і наявності вогнепальної зброї у місцевого населення часто призводить до загибелі тварин. Також снігові барси не уникає харчуватися залишками жертв інших хижаків і часто гинуть, поїдаючи отруєні приманки, незаконно використовуються для боротьби з вовками [6].

9. Охорона

В даний час чисельність Ірбіс катастрофічно мала. Незаконна, але фінансово приваблива полювання за хутром снігового барса істотно скоротила його популяцію. У всіх країнах, на території яких розташовується ареал, сніжний барс знаходиться під охороною держави, але браконьєрство йому як і раніше загрожує. Сніговий барс є рідкісним, малочисельним, що знаходяться під загрозою зникнення видом. Занесений до Червоного списку МСОП (2000) як «що знаходиться під загрозою зникнення» (вища охоронна категорія EN C2A). У Червоній книзі Монголії (1997) виду присвоєно статус - «дуже рідкісний», в Червону книгу Російської Федерації (2001) - «що знаходиться під загрозою зникнення вид на межі ареалу» (1 категорія) [6] [25]. Також сніговий барс занесений в I Додаток Конвенції про міжнародну торгівлю видами фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення (СІТЕС). Варто, однак, відзначити, що всі ці природоохоронні акти і документи створюють тільки правову базу, яка реалізується на місцях слабо, про що свідчить підвищення рівня браконьєрства і контрабанди. У той же час відсутні програми, спрямовані на довгострокове збереження ірбіса [6].

9.1. Охорона в Росії

У Червоній книзі СРСР, виданої в 1984 році Ірбіс був привласнений статус «рідкісний вид з порівняно невеликим ареалом» (3 категорія). У Червоній книзі РРФСР, 1983 року видання і Червону книгу Російської Федерації, виданої в 2001 році сніжному барсу присвоєно статус «знаходиться під загрозою зникнення вид на межі ареалу» (1 категорія) [25].

22 липня 2002 року на нараді робочої групи за участю представників Міністерства природних ресурсів Російської Федерації, представників природоохоронних органів республік Гірський Алтай, Хакасія, Тува, і Красноярського Краю, Інституту Проблем екології та еволюції ім. А. М. Северцева РАН, Комісії з великим хижим ссавцям теріологічних суспільства РАН, Російського представництва Всесвітнього Фонду дикої природи (WWF) була прийнята і затверджена «Стратегія збереження снігового барса (ірбіса) в Росії» [6].

10. Ірбіс і людина 10.1. Полювання на ірбіса

Сніговий барс добувався в незначних кількостях - світовий видобуток барса, до заборони полювання на нього, становила не більше 1000 шкур на рік [4]. У 1907-1910 роках світова щорічний видобуток шкур сніжного барса становила в 750-800 штук. У 1950-1960-х роках, на території колишнього СРСР його шкури заготовляли лише десятками. При цьому заготівельна ціна на них була вкрай низька - в середньому близько 3 рублів [3]. Основними областями промислу ірбіса були Таджикистан і Киргизія. Шкури йшли головним чином на виріб килимів, жіночі шуби, Дохи і коміри.

На світовому ринку ірбіси завжди користувалися попитом і цінувалися дуже дорого. Довгий час ирбис вважався небезпечним і шкідливим хижаком, тому полювання на нього була дозволена цілий рік, будь-якими методами. За видобуток ірбіса навіть видавали премію. На світовому ринку - живі ірбіси завжди користувалися високим попитом, а їх продаж було дохідної статтею зооекспорта.

За даними експертів, в 1998 році на території Росії незаконно видобули 15-20 Ірбіс [6]. Внаслідок нечисленності барса і приуроченности його до малолюдних районах, його шкоду мисливському господарству і тваринництву незначний [4].

10.2. Напади на людину

По відношенню до людини ирбис дуже боязкий і, навіть будучи пораненим, на людину нападає в окремих випадках [3]. Для людини може бути небезпечний тільки поранений звір. На території колишнього СРСР зафіксовано два випадки нападу ірбіса на людину: 12 июля 1940 року в Малоалмаатінском ущелині поблизу Алма-Ати ирбис днем ​​напав на двох людей і завдав їм серйозні поранення. Він був убитий і досліджений, виявився хворим на сказ. У другому випадку - взимку, також недалеко від Алма-Ати, старий і сильно виснажений, беззубий сніговий барс стрибнув зі скелі на що проходив людини [3] [26].

Утримання в неволі

Хоча сніговий барс був відомий в Європі ще в кінці XVIII століття, живого звіра європейці побачили лише в 1872 році, коли генерал-губернатор Костянтин Петрович Кауфман надіслав з Туркестану пару молодих звірів.

Перший ирбис в Московському зоопарку з'явився в 1901 році і було пожертвувано «Почесним Опікуном Зоологічного Сада» К. К. Ушаковим [27].

Сьогодні популяція Ірбіс, що містяться в неволі, налічує близько 2000 особин, більшість з яких знаходиться в Китаї. Приблизно 16% містяться в неволі Ірбіс були виловлені в природі, інші - народилися в зоопарках. Кількість Ірбіс, що містяться в зоопарках по всьому світу поза Китаєм, становить близько 600-700 особин. Вміщені в неволі тварини успішно розмножуються, наприклад, в 1996 році від розмножуються 105 самців і 126 самок в 87 посліду народилося 179 кошенят [6].

Станом на 2002 рік на території Російської Федерації ирбис містився в 8 зоопарках, в кількості 27 особин і успішно розмножується в Новосибірському і Московському зоопарках [6]. На території України снігові барси містилися починаючи з 1950-х років в Миколаївському зоопарку [28]. Станом на 2010 рік Миколаївський зоопарк не містить снігових барсів, в зв'язку з відсутністю оптимальних умов утримання для представників цього виду [До 3].

10.4. Кіно

Сцени з Ірбіс присутні в ряді документальних фільмів компанії BBC: «Планета Земля», «Видатні явища природи» [29]. Сніжному барсу повністю присвячений документальний фільм BBC «Snow Leopard - Beyond the Myth» (2007) і National Geographic Channel «Searching for the Snow Leopard» (2007). Сніговий барс, озвучений Єном Макшейном, є головним негативним персонажем мультфільму «Кунг-Фу Панда» (2008).

10.5. Програмне забезпечення

Mac OS X 10.6 - операційна система компанії Apple, випущена 28 серпня 2009 [30] [31], носить кодове ім'я Snow Leopard - сніжний барс, ірбіс. Сніговий барс зображений на обкладинці коробки з даної ОС, яка реалізується в роздрібній мережі.

Також існує електронна автоматизована бібліотечна інформаційна система носить назву «Ірбіс» [32].

10.6. Монети, грошові купюри і поштові марки

У 2000 році в серії «Пам'ятні монети Казахстану зі срібла» тиражем 3000 штук була випущена монета «Червона книга Казахстану: сніговий барс» номіналом 500 тенге. На її реверсі на тлі стилізованої вершини скелястих гір розташоване зображення сніжного барса [33]. В цьому ж році в Росії була випущена золота монета номіналом 50 рублів із серії «Збережемо наш світ». На реверсі монети викарбувано голова снігового барса. Також в складі цієї серії була випущена золота монета номіналом 100 рублів, на реверсі якої зображено сніговий барс на стовбурі дерева, який готується до стрибка [34]. У цій же серії був випущений також ряд срібних монет, номіналом 25 і 100 рублів з викарбуваними зображеннями снігового барса.

Сніговий барс був зображений на казахстанської банкноті номіналом 10 000 тенге. до 2006 року

Сніговий барс на казахстанської поштовій марці

Сніговий барс на індійській марці

Сніговий барс на казахстанської банкноті номіналом 10 000 тенге

Сніговий барс на поштовій марці СРСР

10.7. У геральдиці

Зображення ірбіса в традиційній геральдиці не зустрічаються. Як геральдичної фігури зображувався тільки леопард (барс). Він міг бути і білого (сріблястого) кольору. Це пояснюється тим, що звірі слабо різнилися, а в російській слова барс (пардус) і леопард вживалися як синоніми, позначаючи саме леопарда. Ірбіс ж описувався як сніжний барс. Після того, як для позначення леопарда перестали використовувати слово барс, то в позначенні «сніговий барс» як імені для ірбіса прикметник сніговий стало втрачатися. І геральдичні «барси», особливо білі стали розумітися як снігові барси або ірбіси і зображуватися на гербах на пострадянському просторі Так сніговий барс став символом міста Алма-Ата і зображений на його гербі. Стилізований крилатий барс зображений на гербах Хакасії (хак. Парис) і Татарстану. Ірбіса можна також бачити на гербі міста Бішкек, столиці Киргизької Республіки. Шушенский район Красноярського краю має на гербі зображення сніжного барса. На гербі Самарканда (Узбекистан) зображений білий барс. Але початково на історичних праобраз більшості подібних гербів - леопард (барс).

Державний герб Республіки Татарстан

Барс на гербі Хакасії

Ірбіс на гербі Алма-Ати

Герб Самарканда

Сніговий барс на гербі Шушенского району Красноярського краю

Ірбіс на гербі міста Бішкек

Ірбіс на прапорі селища Барсове Сургутского району

10.8. В нагороди

Альпіністам, підкорювати все п'ять гір-семитисячників на території Радянського Союзу присвоювався неофіційний титул «Сніговий барс» [35]. Офіційна назва жетона, яким нагороджуються альпіністи, котрі підкорили найвищі вершини, розташовані на території колишнього СРСР, «Підкорювач найвищих гір СРСР». Звання та жетон були засновані в 1967 році. Автором ескізу значка був заслужений майстер спорту, заслужений тренер СРСР І. І. Антонович. Жетон є номерним. Кожен номер жетона закріплений за сходжувачів на вершини в порядку надходження інформації про вчинені сходженнях [35].

10.9. Спорт

На честь сніжного барса названий хокейний клуб «Ак Барс» (в перекладі з татарської мови - «білий барс») - команда з хокею з шайбою з міста Казані, заснована в 1956 році і яка виступає в Континентальній хокейній лізі. А також хокейний клуб «Барис» - команда з хокею з шайбою з міста Астани (Казахстан), яка виступає в Континентальній хокейній лізі.

Дитинча сніжного барса обраний талісманом сьоме спортивних Зимових Азіатських ігор 2011 року, які пройшли в Астані та Алма-Аті в січні - лютому 2011 року [36].

11.Коментарі На думку Покока (1939), в результаті пристосування ірбіса до полювання в скелях шляхом крадіжки, очі у нього посаджені настільки високо, що, підповзаючи до видобутку, він може стежити за нею, не піднімаючи високо голову. У ряді істочніковгде? є вказівки на те, що іноді стрибки ірбіса досягають 14-15 метрів. Згідно з офіційним листом-відповіді за підписом заст. директора Миколаївського зоопарку Кириченко Ю. Є. від 29.07.2010 на лист-запит про зміст снігових барсів в даному зоопарке.Спісок літератури: Соколов В. Є. Пятіязичний словник назв тварин. Ссавці. Латинський, російська, англійська, німецька, французька. / За загальною редакцією акад. В. Е. Соколова. - М .: Рус. яз., 1984. - С. 109. - 10 000 прим. Сосновський І. П. Рідкісні та зникаючі тварини: Сторінками Червоної книги СРСР. - М .: Лісова промисловість, 1987. - С. 107. В. Г. Гептнер, Н. П. Наумов. Ссавці Радянського Союзу. Хижі (гієни і кішки). - М .: Вища школа, 1972. - Т. 2. - С. 206-241. Строганов С. У. Звірі Сибіру. Хижі. - М .: видавництво Академії наук СРСР, 1962. - С. 421-426. - 460 с. - 2000 екз. Wozencraft, WC (16 November 2005). «Order Carnivora» in: Wozencraft, WC Mammal Species of the World / Wilson, DE, and Reeder, DM (eds). - 3rd edition. - Johns Hopkins University Press, 16 November 2005. - P. 548. - ISBN 0-801-88221-4 Стратегія збереження снігового барса (ірбіса) в Росії The Late Miocene Radiation of Modern Felidae: A Genetic Assessment, Science 6 January 2006: Vol. 311. no. 5757, pp. 73-77 DOI: 10.1126 / science.1122277 (англ.) Johnson, WE; Eizirik, E., Pecon-Slattery, J., Murphy, WJ, Antunes, A., Teeling, E. & O'Brien, SJ (6 January 2006). «The Late Miocene radiation of modern Felidae: A genetic assessment». Science 311 (5757): pp. 73-77. DOI: 10.1126 / science.1122277. PMID 16400146. After McKenna & Bell, 1997, with recent species from Nowak, 1991 (англ.). Stephen O'Brien et Warren Johnson, «L '? Volution des chats», dans Pour la science, no 366, Avril 2008 (ISSN 0 153-4092) bas? E sur (en) W. Johnson et al., «The late Miocene radiation of modern felidae: a genetic assessment », dans Science, no 311, 2006 et (en) C. Driscoll et al. Wilson DE, Mittermeier RA (eds) (2009) Handbook of the Mammals of the World. Vol. 1. Carnivores. Lynx Edicions, Barcelona Sunquist, Mel; Sunquist, Fiona. Wild cats of the World. - Chicago: University of Chicago Press, 2002. - P. 377-394. - ISBN 0-226-77999-8 Snow Leopard Fact Sheet. Snow Leopard Trust (2008). Червона книга Росії: Сніговий барс. Out of the Shadows By Douglas H. Chadwick. National Geographic (2008). Mammals of the Soviet Union. Vol III: Carnivores (Feloidea) Д. Макдональд. Ссавці - Повна ілюстрована енциклопедія. - 2007 Т. 1. - 464 с. - 3000 екз. - ISBN 978-5-465-01346-8 Nowak, Ronald M. Walker's Mammals of the World. - Johns Hopkins University Press, 1999. - ISBN 0-8018-5789-9 Jackson, Rodney; Hunter, Don O. Snow Leopard Survey and Conservation Handbook Part III (pdf). Snow Leopard Survey and Conservation Handbook 66. Seattle, Washington, & Fort Collins Science Center, Colorado, US: International Snow Leopard Trust & US Geological Survey (1996). Animal Bytes: snow leopard. San Diego Zoo (2007). Життя тварин / під ред. С. П. Наумова і А. П. Кузякина. - М .: Просвещение, 1971. - Т. 6. - С. 369-370. Jackson, R., Mallon, D., McCarthy, T., Chundaway, RA & Habib, B., Panthera uncia, 2008 Animal Info - Snow Leopard WWF International, 300-400 snow leopards estimated to be found in Nepal, 27. Juli 2009 Тихонов А. Червона книга Росії. Тварини і рослини. - РОСМЕН, 2002. - С. 414. - 10 000 прим. - ISBN 5-353-00500-7 Сніговий барс або ірбіс в Байкальської Сибіру. Ірбіс, сніговий барс (Uncia uncia) на сайті Московського зоопарку. Історія Миколаївського зоологічного саду. Planet Earth Press Release. Apple пообіцяла випустити Snow Leopard 28 серпня 2008 року. Apple to Ship Mac OS X Snow Leopard on August 28 2008. Склад автоматизованої бібліотечної інформаційної системи «ІРБІС». Серія монет: «Червона книга Казахстану: сніговий барс». Пам'ятні монети РФ з золота Серія: Збережемо наш світ Сніговий барс. Стариков Г. А. Історія появи жетона «Підкорювач найвищих гір СРСР» ( «Сніговий барс»). Барс готується до стрибка. Вечірній Алмати (29.08.2009).


  • 7 Біологія та екологія 7.1 Територіальне і соціальну поведінку 7.2 Харчування та полювання 7.3 Розмноження
  • 10.2 Напади на людину 10.3 План Введення в неволі 10.4 Кіно 10.5 Програмне забезпечення
  • Список літератури
  • Снігові барси
  • Передбачувана філогенія ірбіса по McKenna Bell, 1997 і Nowak, 1991 (ліворуч) [9] і по Stephen OBrien і Warren Johnson, 2006 [10]
  • Snow Leopard