Головна сторінка

Твори на вільну тему - Рецензія на повість е. Матвєєвої історія однієї зечкі і інших 3к 3к

Скачати 5.31 Kb.
Дата конвертації 28.01.2018
Розмір 5.31 Kb.
Тип твір

Довгий час питання про улюблену книгу для мене залишався відкритим. Багато творів подобалися, навіть дуже, але назвати якесь із них улюбленим було б занадто сильно. Але одного разу мені попалася книга, як я думала, - одна з тих, що забуваєш відразу після прочитання. Але, прочитавши її, я була просто вражена, було нестерпно важке почуття, що змушує переглянути деякі свої погляди і засади. І кожен раз, коли я знову беру в руки цю книгу, стає якось боляче і гірко на душі, вона вражає мене з новою силою.
"Історія однієї зечки та інших з / к - з / к, а також деяких вольняшек" - перший художній твір Катерини Матвєєвої - автора, що пройшов через сталінські табори. Перш за все це твір у жанрі російської класичної прози, а не спогади, обмежені однією долею каторжанка. Це підсумок довгих роздумів, роман з художніми достоїнствами, що ставлять його в ряд рідкісної для нашого часу літератури. Це дзеркальне відображення нашого суспільства в ГУЛАГу і відображення ГУЛАГу в "вільного життя".
Повоєнні роки. Підмосков'ї. Дівчинка, щойно закінчила школу і готується до вступу в консерваторію, невинно засуджена за звинуваченням у співучасті в убивстві з пограбуванням. Людина, яка втратила на війні батька і брата, який має на руках хвору матір, опиняється у в'язниці.
Сім років! Що означають сім років, коли людина перебуває на порозі нової, дорослого життя, коли він своїми руками створює своє майбутнє! Пропала молодість, розбиті надії і мрії, втрачений сенс життя. Далі пересилання етапом в Воркуту, де вона зможе виступати на сцені "Речлаг". Спів - єдине, що у неї залишилося, єдина відрада в житті. Там були різні жінки: пропащі злочинниці, для яких в'язниця - дім рідний, "вороги народу", а також просто перебували на окупованих територіях в роки війни. Там Надін термін здавався дитячим, адже більшість зечек вже не сподівалася коли-небудь опинитися на волі. Надя, "політично стійка", ніколи не сумнівався в правильності лінії партії і уряду, починає все сприймати по-новому, вже маючи досвід "гіркою" життя, вже випробувавши "принади" каторжної роботи в хліборізці з ранку до ночі, коли сил зовсім залишається. Але, як відомо, не буває лиха без добра. Серед тайгових снігів, в застінках "Речлаг" Надя зустрічає свою першу справжню любов. Красень охоронець, волею долі занесений далеко на північний схід, стає для неї сенсом життя, заповнює її розбите серце. У спробах домогтися дострокового звільнення проходять п'ять років, а далі - свобода і мрії про щастя з коханою людиною. Але за суворими законами життя білі смуги змінюються чорними. Так і цього разу. У день, коли Надя отримала повну свободу і була у нестямі від щастя, від рук збіглого бандита загинув її наречений, загинула її любов, її життя. Знову розбите серце, розбиті надії і мрії, і залишилися сили тільки на крик. Повернувшись додому, вона виявилася зовсім одна. Мати померла, родичів поруч немає, будинок зайняли сусіди. "Вільний світ" став для неї незрозумілий і жорстокий. Але жити треба, нехай немає ні сил, ні бажань. Вона знаходить роботу на будівництві в Москві, готується до іспитів в консерваторію, пробуджується від "кошмарного сну". Потім знаходить друзів, виходить заміж, навчається співу. Це вже інша людина, але п'ять років зони просто так з життя, з серця не викинеш, стіну фатального минулого, на яку щоразу натикаєшся, просто так не зламаєш. Минуле! Як сильно може страждати людина через скоєні раніше помилок. Але доля - штука дивна і страшна, ніколи не знаєш, що трапиться з тобою в наступний момент, як може змінитися твоє життя.
Волею долі зустрічає наша героїня того побіжного кримінальника - вбивцю її нареченого. Вона знищує його, як хвороба, як скажена тварина, щоб він не існував більше, щоб назавжди зник з лиця землі. Надя була переконана і свято вірила, що ні сама вона, а Провидіння крок за кроком вело її до виконання цього приречення. Тому і не боялася вона людського суду, впевнена в тому, що була лише знаряддям в руках Вищої судді. На зміну її недавнього невиразному отупіння до неї прийшло почуття радісного звільнення, справжньої свободи! Стіна впала!
Тепер почалося нове життя, тепер вона могла бути по-справжньому щаслива зі своїм чоловіком. Вона знала, що він все зрозуміє і простить.
Я вважаю, що в образі Наді Михайлової автор відобразив свою важку долю, а в образі навколишнього світу - нашу країну в годину жорстоких репресій. Скільки душ занапастили, скільки життів скалічили! Далеко не всі зеки виявилися в кінцевому підсумку так щасливі, як наша героїня. Кожен рядок цього роману просто просякнута пережитої болем, стражданням, але також талант автора дозволяє відчути і рідкісні радості на тлі загального лиха. Тут є чому повчитися. У романі розкриваються питання не тільки політичні та історичні, але і питання, що зачіпають людську душу, мораль. Як подолати всі труднощі, як вистояти перед обличчям нещасть? На прикладі долі і боротьби Наді з нею можна багато чого довідатися. Жінка завжди залишається жінкою, навіть після жахливих умов, відносин і випробувань, навіть оточена злобою, жорстокістю і несправедливістю. Людина може перемогти все.
Я вважаю, що цю книгу можна читати безліч разів, але вона завжди буде відкривати щось нове, знову і знову потрясаючи і перевертаючи наші душі, надовго залишаючись в серці.